matrix

UFOSS leden 2011

11.01.2011 23:59

UFOSS leden 2011

Út 11.1.2011 - So 29.1.2011 (23:59) CR - Praha - klub Cross, P7

unisex fora v klubu Cross


UFOSS leden 2011

út 11.1. 19:00
Českoslovenští interbrigadisté ve španělské občanské válce


Antifašistická akce zve na tématický večer věnovaný československým interbrigadistům

https://www.antifa.cz/

Českoslovenští interbrigadisté spolu ostatními bojovníky z více než padesáti zemí světa se před více než 70 lety jako jedni z prvních postavili, fašistickému nebezpečí, ohrožujícímu tehdy celou Evropu. S vidinou svobodnějšího a lepšího světa se dokázali přenést přes podvod nacionalismu a odjeli do Španělska, kde sváděli po čtyři roky na republikánské straně krvavé boje prakticky na všech frontách. Přesto byli Španěláci, kteří se svým počtem i hrdinstvím vyrovnali ostatním bojovníkům z druhého odboje takřka zapomenuti. Pokud se o nich dnes mluví, tak převážně jako o stalinistické armádě či nepočetné skupině snílků a dobrodruhů. Bližší vhled do příběhů československých interbrigadistů budete moci získat v přednášce od historika sympatizujícího s Antifašistickou akcí, která bude doplněná dokumentárním filmem „Španěláci“.

19:00 – 20:30 Přednáška Českoslovenští interbrigadisté ve Španělské občanské válce (1936 – 1939)
20:45 – 21:35 Dokumentární film Španěláci

út 18.1. 18:00
Palestina: Pásmo Gazy


Další z přednášek týkajících se takzvaného izraelsko-palestinského konfliktu se zaměří na mezinárodní právo a blokádu Gazy.
ISM Czech Republic · ISM podporuje nenásilné hnutí palestinské občanské společnosti proti okupaci
ISM Czech Republic · ISM podporuje nenásilné hnutí palestinské občanské společnosti proti okupaci

https://ism-czech.org/

Jana Ridvanová, členka organizace Přátelé Palestiny bude hovořit o situaci v Gaze z hlediska mezinárodního práva a renomovaných mezinárodních lidskoprávních institucí, zprostředkuje nám ale i vlastní zkušenost z návštěvy Gazy krátce po „operaci Lité olovo“, třítýdenním leteckém a pozemním útoku izraelské armády, jenž si před dvěma lety vyžádal více než 1400 obětí z řad Palestinců. Jak se žije v tomto uzavřeném a přelidněném pásmu a jak probíhá obnova, dva roky po skončení Litého olova? Jak se k situaci staví mezinárodní komunita a jak na odpor proti blokádě reaguje izraelská armáda?

18:00 promítání, 19:00 přednáška

út 25. 1. 19:00
Reformy a my: jaké máme šance?


Dotknou se nás všech, studujících, pracujících, nezaměstnaných i seniorů.

https://protikapitalu.org/

O dopadu vládních opatření na naše peněženky se píše, jak nám ale zhorší podmínky i v politickém smyslu? Proč k nim dochází, proč na ně nejsou kroky odborů a postoje levicových občanských iniciativ adekvátní odpovědí a jaké možnosti dává současná situace nám samotným?
Na prezentaci skupiny Kolektivně proti kapitálu (protikapitalu.org) a následné diskusi nebudeme zakládat „přípravný výbor pro masové hnutí za svržení vlády“ a nebudeme se dopouštět bombastických rétorických cvičení. Možná ale lépe pochopíme, v čem spočívá nebezpečí reforem, jaký je jejich kontext, proč je vláda (aspoň prozatím) na koni a co můžeme dělat my.

so 29.1. 19:00
Dělnické boje v Číně v podání Mouvement Communiste a KPK


Vlna stávek, která se Čínou přelila o letošním létě (začala v provozech Honda, poté se ale rozšířila do jiných automobilek, například do Toyoty, a do jiných sektorů) představuje, zdá se, kvalitativní zlom.

Člen Mouvement Communiste z Francie v sobotu 29. ledna 2011 shrne několik faktů a pak nás spolu se skupinou Kolektivně proti kapitálu (protikapitalu.org) pozve, abychom se tyhle a jiné otázky pokusili zodpovědět.

ttp://www.mouvement-communiste.com/h
https://protikapitalu.org/


Dělnické kolektivní boje od poloviny devadesátých let minulého století vytrvale rostly, ale téměř všechny konflikty byly omezeny na jeden podnik a obvykle za nimi stálo protiprávní jednání šéfů (například nevyplácení mezd).

Nedávné stávky se naproti tomu rozšířily napříč sektory a pracovišti a zahrnovaly „ofenzivnější“ požadavky na vyšší mzdy a právo dělníků volit si své vlastní zástupce pro vyjednávání.

Je to pro dělníky v Číně začátek nové, militantnější éry? A co to znamená pro pracující ve zbytku světa?

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

https://info23.webnode.cz