matrix

Druhé memorandum poskytovatelů protidrogových služ

06.12.2010 23:59

Druhé memorandum poskytovatelů protidrogových služ

Po 6.12.2010 - Út 31.5.2011 (23:59)

https://www.proadis.cz/Memorandum.aspx

Nejste-li lhostejní k tomu, co se kolem nás děje ...
Děkuji!


Nejste-li lhostejní k tomu, co se kolem nás děje, přečtěte si, prosím, "Druhé memorandum poskytovatelů protidrogových služeb vládě ČR," které hovoří o tristním stavu financování protidrogových služeb, které, pokud nedojde ke změně, povede k zániku řady z nich, což bude mít fatální následky.


Podpis připojte tady: https://www.proadis.cz/Memorandum.aspx


Pokud s obsahem memoranda souhlasíte, nic Vám nebrání v jeho podpisu.




Děkuji!





Protidrogové služby se společnosti

vyplatí
Protidrogová politika je sektorově malá, ale svými dopady významná oblast. Veřejná správa a soukromí donoři ročně vydají na služby prevence a léčby asi 374 mil. Kč. Ale uživatelé drog se podílejí na cca 70 tis. (20 %) ze všech zjištěných trestných činů ročně, nejčastěji krádežemi z automobilů či obchodů. Jeden problémový uživatel spotřebuje denně asi 1 g heroinu/pervitinu za 1.000,- Kč. Na to mnozí nakradou zboží nejméně za 3.000,- Kč, jež prodají pod rukou, za oněch 1.000,- Kč. Pokud je problémových uživatelů drog 37 tis., a jen pětina z nich páchá trestnou činnost, denně připraví společnost o 22 mil. Kč, za rok asi o 8 mld. Kč.



Prozíravé vlády v období ekonomické krize posilují sociální síť. Lidé se v takových dobách chovají rizikověji a mj. i více užívají návykové látky. I v ČR se situace zhoršila. Mezi lety 2007 a 2009 došlo k nárůstu léta stabilního počtu problémových (hlavně injekčních) uživatelů drog z 31 na 37 tis. (tj. o 20 %), 550 tis. Čechů má problémy s alkoholem. Umíme s nimi účinně pracovat. Umíme je stáhnout z ulic a naše služby přijdou levněji, než když žijí bez pomoci na ulici nebo ve vězení.



Léčba je účinnější, než vězení


Rok pobytové léčby jednoho závislého stojí asi 300 tis. Kč (15–20 % z toho si hradí sám), rok substituční léčby stojí ještě méně (v případě léčby Suboxonem si jej uživatel hradí sám), rok vězení, kde se málokdo změní k lepšímu, stojí asi 500 tis. Kč, rok na ulici (viz výše) přijde na 1 mil. Kč. V to nepočítáme úspory po návratu léčených uživatelů drog z léčby, kdy začnou pracovat a svůj dluh společnosti splácet. Za 1 Kč vloženou do léčby společnosti ušetříme nejméně 6 Kč. Např. ve Velké Británi klesla díky upřednostňování léčby uživatelů drog před jejich uvězněním míra kriminality mezi lety 1997 – 2007 o 55 %.

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

https://info23.webnode.cz